Vad är Botox?

En av de vanligaste behandlingarna inom skönhet är med Botox. Vad är Botox?

Botox är namnet på det som används i några av de vanligaste behandlingarna inom skönhet och om är en produkt som är ett rent protein tillverkat av bakterien Clostridium botulinum, även känd som ett botulinumtoxin typ A (BTX-A). Denna produkt är tillverkad av Allergen Company, som är ett ledande företag inom ögonläkemedel, näsplastik och nervprodukter.

vad-ar-botox

Vad är Botox? – Medicinska tillämpningar av Botox

Vad är Botox ur ett historiskt perspektiv? Första gången denna typ av bakterie användes var omkring 1980-talet. Det användes för att behandla blephaospasm (okontrollerbar blinkning), blödande spasm (vridning) och strabismus (korsade ögon). 1989 skapades en FDA-godkänd version av bakterien BTX-A, därmed Botox. Botox användes sedan för att bekräfta behandling för axillär hyperhidros (överdriven svettning under arm) och andra medicinska tillstånd.

Vad är Botox? – Kosmetisk applicering

På 1900-talet publicerade kanadensiska läkare en studie av de olika användningarna av BTX-A. Botox godkändes sedan av Health Association of Canada och FDA för behandling av oönskade ögonbrynslinjer för vuxna yngre än 65 år.

Botox kan också behandla andra rynkor i ansiktet, som rynkor i pannan och kråkfötterna. Detta tillstånd kallas också dynamiska rynkor. Otaliga människor runt om i världen har använt Botox för att behandla olika medicinska och kosmetiska tillstånd. Inte överraskande har Botox blivit den mest populära BTX-A-behandlingen.

vad-ar-botox

Vad är Botox? – Hur fungerar själva processen?

Bakterien injiceras i området genom små nålar. Botox blockerar överföring av nervsignaler. I fallet med svettningar i underarmen (hyperhidrosis) får till exempel svettkörtlarna ingen signal för att producera svett.

Dessutom orsakas dynamiska rynkor av ofta muskelkontraktioner. Därför, i frånvaro av nervsignaler, kan dessa muskler inte sammandras, vilket innebär att rynkor blir mjukare.

Denna procedur tar vanligtvis bara några få ögonblick och kräver inte bedövning. Denna operation är i allmänhet smärtfri. Botox injiceras i en specifik muskel med en fin nål. Generellt tar det 3 till 7 dagar för Botox att träda i kraft. Det rekommenderas också att dricka alkohol minst en vecka efter operationen. Dessutom bör antiinflammatoriska läkemedel och aspirin inte användas i minst två veckor före operation för att förhindra blåmärken.

Vad är Botox? – Vad ska jag välja av ansiktslyft och Botox?

Enligt American Society of Plastic Surgeons har Botox generellt bättre resultat än ansiktslyftskirurgi. De säger dock också att patientens ålder kan påverka resultaten av både Botox och ansiktslyftningar. Människor i trettioårsåldern som har varit mycket i solen utsätts ofta för åldrande i ansiktet och ögonområdet. Rynkiga ögonlock och kråkfötter är några av effekterna av solens exponering. Botox är perfekt för att jämna ut linjerna hos dessa människor i denna åldersgrupp.

I allmänhet, när skrattlinjerna börjar och kinderna förlorar lite av sitt fett, förändras de människor som går in i mitten av fyrtiotalet. Människor i fyrtioårsåldern har vanligtvis nedsänkta kinder och kycklingar som kommer att hängas. Därför kommer en kombination av minimala lyftmetoder och Botox att få ditt ansikte att se mycket yngre ut.

För att få ut det bästa möjliga resultatet av din behandling med Botox, så är det viktigt att du tar dig tid att välja en skönhetsklinik som är seriös och som påvisat goda resultat med tidigare kunder i form av bilder och recensioner. Undersök olika typer av kliniker och jämför med vilka du tycker verka erbjuda behandlingar som passar ditt behov.

Vad är Botox? – Gör din research

Besök olika kliniker och bestäm ett möte med behandlaren och ställ frågor kring din behandling och vilket resultat som du önskar och få svar på om det är möjligt att genomföra. Ett möte med en behandlare på en skönhetsklinik är oerhört viktigt och många kliniker idag har valt att göra ett första möte mellan behandlare och patient obligatoriskt för att öka chanserna till ett gott resultat, samtidigt som de vill minska riskerna för ett dåligt resultat.

Vill du läsa mer, rekommenderar vi vårt senaste inlägg här.

Utforska även styleblogg om du vill veta skillnaden mellan fillers och botox.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *