Botox är namnet på det företag som skapat en produkt som är ett rent protein tillverkat av bakterien Clostridium botulinum, även känd som ett botulinumtoxin typ A (BTX-A). Denna produkt är tillverkad av Allergen Company, som är ett ledande företag inom ögonläkemedel, ansiktsnoshörningsprodukter och nervprodukter.

vad-ar-botox

Medicinska tillämpningar av Botox

Första gången denna typ av bakterie användes var omkring 1980-talet. Det användes för att behandla blephaospasm (okontrollerbar blinkning), blödande spasm (vridning) och strabismus (korsade ögon). 1989 skapades en FDA-godkänd version av bakterien BTX-A, därmed Botox.

Botox användes sedan för att bekräfta behandling för axillär hyperhidros (överdriven svettning under arm) och andra medicinska tillstånd.

Botox kosmetiska applikationer

På 1900-talet publicerade kanadensiska läkare en studie av de olika användningarna av BTX-A för kula. Botox godkändes sedan av Health Association of Canada och FDA för behandling av oönskade ögonbrynslinjer för vuxna yngre än 65 år.

Botox kan också behandla andra rynkor i ansiktet, som rynkor i pannan och kråksfötterna. Detta tillstånd kallas också dynamiska rynkor.

Otaliga människor runt om i världen har använt Botox för att behandla olika medicinska och kosmetiska tillstånd. Inte överraskande har Botox blivit den mest populära BTX-A-behandlingen.

vad-ar-botox

Hur det fungerar?

Bakterien injiceras i området genom små nålar. Botox blockerar överföring av nervsignaler. I fallet med svettningar i underarmen (hyperhidrosis) får till exempel svettkörtlarna ingen signal för att producera svett.

Dessutom orsakas dynamiska rynkor av ofta muskelkontraktioner. Därför, i frånvaro av nervsignaler, kan dessa muskler inte sammandras, vilket innebär att rynkor blir mjukare.

Denna procedur tar vanligtvis bara några få ögonblick och kräver inte bedövning. Denna operation är i allmänhet smärtfri. Botox injiceras i en specifik muskel med en fin nål. Generellt tar det 3 till 7 dagar för Botox att träda i kraft. Det rekommenderas också att dricka alkohol minst en vecka efter operationen. Dessutom bör antiinflammatoriska läkemedel och aspirin inte användas i minst två veckor före operation för att förhindra blåmärken.

Ansiktslyft eller Botox?

Enligt American Society of Plastic Surgeons har Botox generellt bättre resultat än ansiktslyftkirurgi. De säger dock också att patientens ålder kan påverka resultaten av både Botox och ansiktslyftningar. Människor i trettioårsåldern som har varit mycket i solen utsätts ofta för åldrande i ansiktet och ögonområdet. Rynkiga ögonlock och kråkfötter är några av effekterna av solens exponering. Botox är perfekt för att jämna ut linjerna hos dessa människor i denna åldersgrupp.

I allmänhet, när skrattlinjerna börjar och kinderna förlorar lite av sitt fett, förändras de människor som går in i mitten av fyrtiotalet. Människor i fyrtioårsåldern har vanligtvis nedsänkta kinder och kycklingar som kommer att hängas. Därför kommer en kombination av minimala lyftmetoder och Botox att få ditt ansikte att se mycket yngre ut.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *